Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Jalostus

Hyödyllisiä linkkejä:

http://www.koiranjalostus.fi/

PEVISA (Suomen Kennelliitto)

Amerikankarvatonterrierin ja amerikanrottaterrierin jalostuksen tarkoituksena on säilyttää molemmat rodut terveinä, elinvoimaisina ja rodunomaisina sekä luonteen että ulkomuodon osalta. Kasvattajien yhteistyö ja avoimuus on tärkeää, jotta tulevaisuudessakin voimme olla ylpeitä roduistamme. Tuontikoirat ovat edelleen tärkeitä kummankin rodun geenipoolin laajentamisessa.


Jalostuskoirilta tutkitaan vähintään silmät ja polvet, silmien tulee olla terveet ja yhdistelmän yhteenlaskettu polvitulos saa olla korkeintaan 2, jotta yhdistelmä hyväksytään yhdistyksen pentuvälitykseen. Jalostuskoirilta suositellaan otettavaksi myös sappihappoarvot. 1.6.2017 alkaen pentuvälityksen ehtona on myös PRA-prcd -geenitestin puhdas tulos vähintään toiselta astutettavan parin koiralta. Myös vanhempien kautta normaali PRA-prcd -tulos hyväksytään. Lisää vaatimuksista yhdistelmälle Jalostussuositukset -sivulta.


Jalostusyhdistelmän sukusiitosaste saa olla enintään 6,25% laskettuna viidellä sukupolvella. Näin pyritään turvaamaan kannan monimuotoisuus ja välttämään sukusiitosrasitusta, mikä on tärkeää rotujen elinvoimaisuuden ja terveyden kannalta. Myös risteytykset rotujen välillä ovat tärkeitä kannan monimuotoisuuden ylläpitämiseksi. Monimuotoisuutta seurataan MyDogDNA-tutkimuksilla