Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Jalostussuositukset

 • Jalostukseen käytettävän koiran tulee olla terve, hyväluonteinen ja ulkomuodoltaan rodunomainen. Koiraa, joka sairastaa vakavaa perinnöllistä sairautta ei saa käyttää jalostukseen. Hermostunut, arka tai vihainen koira tulee karsia jalostuksesta. Koiran jälkeläisten ja sukulaisten ominaisuuksiin tulee myös kiinnittää huomiota. Yhdistelmää suunniteltaessa tulee ottaa huomioon sen vaikutus koko populaatioon. 
 • Jalostussuositusten tulee olla voimassa astutushetkellä. 

 

Sakaten vaatimukset yhdistelmälle:

 • Pentueen vanhemmat on rekisteröity Suomen Kennelliitossa (SKL) tai Suomen Kennelliiton hyväksymässä muussa rekisterissä, ja syntyvät pennut rekisteröidään Suomen Kennelliittoon, jolloin pentueen on täytettävä myös PEVISA:n ehdot. (Ks. Kennelliiton vaatimukset yhdistelmälle).
 • Yhdistelmän sukusiitosaste enintään 6,25 % laskettuna 5 sukupolvella.
 • Samaa yhdistelmää ei saa toteuttaa kahta kertaa (poikkeuksena yhdistelmä johon syntynyt vain 1-2 pentua).
 • Vanhempien polvet tulee olla virallisesti tutkittu ja yhdistelmän yhteenlaskettu polvitulos saa olla korkeintaan 2. Alle 3-vuotiaan koiran polvitulos on voimassa 2 vuotta. Siirtymäaika: alle 3-vuotiaalle koiralle ennen 1.1.2011 tehty polviluksaatiotutkimus on ollut voimassa 31.12.2012 asti.
 • Vanhempien silmät tulee olla virallisesti tutkittu ja todettu terveiksi perinnöllisistä silmäsairauksista. Silmätulokset eivät saa olla 2 vuotta vanhempia.
 • Jos jalostukseen käytettävällä koiralla on hammaspuutoksia, yhdistelmän toisen koiran hampaiston tulee olla täydellinen.
 • 1.6.2017 alkaen pentueen vanhemmista vähintään toisen tulee olla normaali PRA-prcd:n suhteen. Myös omien vanhempiensa kautta normaali tulos (CBP) hyväksytään, kun koiran omat vanhemmat on tutkittu normaaleiksi, ja tulokset jaettu Sakatelle.

 

Suomen Kennelliiton vaatimukset yhdistelmälle:

 • Rekisteröitävän pentueen on täytettävä PEVISA:n ehdot:

             - Viralliset tutkimukset polvista sekä silmistä. Tutkimuslausunnon on aina oltava voimassa astutushetkellä. Polvitutkimushetkellä koiran tulee olla täyttänyt 12                 kk. Alle kolmen vuoden ikäiselle koiralle annettu polvilumpioluksaatiolausunto voimassa kaksi vuotta.  Alle vuoden ikäiselle koiralle annettu silmälausunto on                 voimassa vuoden, yli vuodenikäiselle koiralle lausunto on voimassa 24kk. (Ohjelma päättyy ilman uutta hakemusta 31.12.2021)

             - Karvallisen ja karvattoman muunnoksen väliset risteytykset sallitaan ilman poikkeuslupaa. Muunnosten risteyttämisestä syntyneet pennut                                           rekisteröidään oman karvanlaatunsa mukaiseen muunnokseen. Amerikankarvatonterrierin ja amerikanrottaterrierin väliset risteytykset sallitaan                               toistaiseksi ilman poikkeuslupaa, Näiden rotujen risteytyttämisestä syntyneet pennut rekisteröidään amerikankarvatonterriereiksi oman                 karvanlaatunsa mukaiseen muunnokseen.  (Päivitetty 4.10.2016)

 

Vaatimukset urokselle:

 • Ikä astutushetkellä vähintään 12 kk.
 • Uroksella tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

 

Vaatimukset nartulle:

 • Ikä penikoimishetkellä vähintään 18 kuukautta ja enintään 7 vuotta.
 • Ensimmäistä kertaa penikoiva narttu saa olla korkeintaan 4 vuotias.
 • Nartun edellisestä penikoimisesta on pentueen syntyessä täytynyt kulua vähintään 10 kk.

 

Lisäksi suositellaan:

 • Jalostukseen käytettäviltä koirilta suositellaan otettavaksi sappihappotestit.
 • Kaikille jalostuskoirille suositellaan PLL -testiä / MyDogDNA terveyspassia.
 • Lonkka-, lanneranka- ja selkäkuvausta suositellaan, jos koiran lähisuvussa on lonkka- tai selkävikoja tai muutoksia lannerangassa tai jos koiralla on siihen viittaavia oireita.

 

Terveystutkimukset

Huomioi, että kun olet tutkituttamassa koiraa, pyydä eläinlääkäriltä viralliset terveystutkimukset. Viralliset terveystutkimukset edellyttävät koiralta vuoden ikää ja tunnistusmerkintää, joka tarkastetaan tutkimuksen yhteydessä. Tutkimuksiin voi varata ajan haluamalleen eläinlääkäriasemalle.

Virallisiin polvi-, lonkka- ja sydäntutkimuksiin tarvitaan sähköinen lähete. Oheisesta linkistä löytyy tietoa virallisten terveystutkimusten sähköisestä lähetteestä ja tutkimuksista sekä linkit lähetteen tilaamiseen
http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/viralliset-terveystutkimukset
Viralliseen silmätutkimus tehdään EVCOn lomakkeelle, jota ei vielä ole saatavana sähköisenä.

Vuoden 2017 alusta virallisten silmä-, polvi-, sydän- ja lonkkatutkimusten tulokset löytyvät kunkin koiran rekisterinumerolla Koiranetistä http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx
Vanhemmat tulokset löytyvät terveystuloksia-osiosta.

Muiden tutkimusten (sappihappoarvot, PLL- ja PRA-tulokset) tulokset löytyvät yhdistyksen nettisivuilta terveystuloksia- osiosta.

Saat koirasi tulokset listalle lähettämällä yhdistykselle kopiot terveystutkimustuloksista postitse tai skannattuna sähköpostitse osoitteeseen terveystulokset.sakate@gmail.com.

 

Koiralle kumppani haussa?

Sakate on aiemmin ylläpitänyt uroslistaa jalostukseen tarjolla olevista uroksista. Tästä on kuitenkin päätetty luopua ja siirtyä suosittelemaan samaan tarkoitukseen helpompaa ja informatiivisempaa MyDogDNA -terveyspassin yhteydessä olevaa Breeder-työkalua, www.mydogdna.com/fi. Se vertailee koirien geenejä ja ehdottaa kumppaneita, jotka olisivat mahdollisimman erilaisia perimältään. Tämä on hyvä aputyökalu, kun pyritään laajentamaan ja ylläpitämään rodun monimuotoisuutta. Kaikilta jalostuskoirilta suositellaan otettavaksi MyDogDNA-testi, se kertoo sekä koiran sairauksista että perimän monimuotoisuudesta. Koiran tiedoista voi koiransa lisätä myös tähän Breeder-työkaluun, ja jos koiralle on kumppani hakusessa, rasti myös kohta Haku päällä. Koiran tietoihin voi kertoa koirasta lisätietoja sekä lisätä myös kuvia. Viralliset terveystulokset löytyvät yhä Sakaten kotisivuilta tiedostosta, josta kannattaa aina tarkastaa, että tutkimukset ovat ajantasalla.

 

Jalostuksen tavoiteohjelma JTO

Kaikkien kasvattajien on hyvä tutustua rodun jalostuksen tavoiteohjelmaan. 

 

Tällä hetkellä voimassa oleva: JTO2017 ja sen liite


Versio 2014 löytyy täältä: JTO2014 
Versio 2010 löytyy täältä: JTO2010