Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

AHT ja allergia

KOIRA-ALLERGIA

Allergiavapaata koirarotua ei ole olemassa. Myöskään karvaton koira ei ole allergiavapaa. Koira-allergian pystyy testaamaan allergiatestillä, mutta kansallinen allergiaohjelma rohkaisee keskittymään oireisiin ja niiden ehkäisemiseen, eikä vain allergiatestin tulokseen (Kansallinen allergiaohjelma 2008-2018 julkaistu 3.4.2008 HYKS). Allergiat ovat aina yksilöllisiä, eikä toisten kokemukset koiran kanssa elämisestä vastaa välttämättä omia kokemuksia. Koiran hankkiminen allergia-perheeseen on aina harkittava tarkoin. 

ALLERGIAN AIHEUTTAJAT

Allergiaa aiheuttavat koiran erittämät proteiinit mm. hilseessä, syljessä ja virtsassa. Karvat eivät itsessään aiheuta allergiaa ja siksi karvaton koira voi myös allergisoida ihmisiä.

KARVATTOMUUDEN EDUT

Karvattomuudesta on monesti etua, kun koira-allerginen on hankkimassa koiraa. Karvattoman koiran ihoa on helpompi hoitaa eli pestä ja tarvittaessa rasvata, jolloin iho pysyy paremmin hilseettömänä. Karvattomalta koiralta ei lähde karvaa, joka levittäisi hilsettä ympäristöön. Ihosta myös heti huomaa, jos se alkaa kuivua tai hilseillä, sillä karvat eivät peitä ihoa. 

Allergiaperheen omat toimet myös vaikuttavat allergeenien määrään ympäristössä. Koiran peti, lelut ja puvut on pestävä säännöllisesti, sillä niihin siirtyy koirasta hilsettä, sylkeä ja varsinkin poikakoirilla saattaa pissatessa roiskua virtsaa puvulle. Huoneilmassa olevan hilseen määrää voi hillitä ilmanpuhdistajalla ja pyyhkimällä lattioita kostealla liinalla. Imurointi nostattaa pölyä ilmaan, eikä ole siksi niin tehokas kuin lattian ja tasojen pyyhkiminen. 

Koira on opetettava pienestä lähtien olemaan nuolematta perheenjäsenten kasvoja tai käsiä. Koiraa ei kannata päästää sänkyyn tai välttämättä edes makuuhuoneeseen. Myös pennun sisäsiisteyteen kannattaa kiinnittää paljon huomiota. Pentuaika on yleensä kaikista eniten allergisoivaa aikaa.

JOS ALLERGIA-OIREITA ILMAANTUU

Allergia-oireista ei kannata pelästyä. On monia tekijöitä, jotka vaikuttavat allergeenien allergisoivuuteen. Tälläisiä ovat esimerkiksi stressi, väsymys ja muut allergiat (esim. siitepölyallergikoille kevät). Usein myös koiran kasvaessa allergeenien ehkäisyä varten tehdyt toimet pikkuhiljaa harvenevat ja silloin allergiaoireet saattavat iskeä. 

SIEDÄTTYMINEN

Koiralle siedättyminen vie aikaa, eikä ole takuita, että allerginen koskaan siedättyy. Kokemusten mukaan allerginen voi siedättyä kestämään omaa koiraansa, mutta vieraista koirista voi silti tulla allergiaoireita.

ALLERGIATESTAUS

Allergian testaaminen AHT-perheessä on erittäin hyvä tapa tutustua rotuun ja tavata amerikankarvatonterrierejä. Allergiaoireet voivat kuitenkin ilmestyä tai kadota oman pennun myötä, joten koiraperheissä vierailun "testitulokseen" kannattaa suhtautua varauksella.